UNA MIRADA DE JAUME PÉREZ MONTANER
Jaume Pérez Montaner, Alfàs del Pi, La marina Baixa, 1938; publica ara mateix i avui presentem el seu primer plaquet a La Forest d'Arana, amb aquest motiu em complau de presentar-vos un poeta, un professor de literatura i, sobretot, un amic.


I demés, el corporativisme del grup i la ceguesa dels amanuenses, que només veuen els números de l'any de naixença i publicació per incloure'ls en tal o tal generació, hi fa la resta. Però, tot i això, i per raons més òbvies, el normal d'un poeta és viure i treballar i produir en més d'una o dues generacions. I, en aquest cas, Jaume és un poeta que porta almenys 3 o 4 dècades oferint-nos la seua producció.

Faré només referència a la producció poètica de Jaume i obviaré els treballs acadèmics, de crítica i anàlisi literària, les traduccions de l’anglès de poetes i narradors i narradores, o les múltiples col·laboracions i afers en revistes tant de temes generals, però sobretot de literatura. De poesia, n'ha publicat fins ara aquests:
-Adveniment de l'odi, 3 i 4, 1976
-Deu poemes, Septimomiau-Gallocrisis, València 1978

-L'heura del desig, Fernando Torrres 1985, Premi ciutat de València 1985.
-Prisma, Edició bilingüe català-castellà,(Traducció de Jose Luís Falcó) Institució Juan Gil Albert, Alacant 1990.
-Màscares, IVEI Institució Alfons el Magnànim, València 1992
-La Mirada ingènua, La Forest d'Arana, València 1992. Que és, doncs, fins ara, l'última publicació poètica de Jaume Pérez Montaner.

A més aquest acostament immaculat a la realitat es planteja com una sèrie de 14 variacions sobre un paisatge. Amb la qual cosa va completant-se la manera del procés de desvetllament de la realitat entesa i conformada per elements pictòrics i musicals. Les variacions en la manera d'acostar-se i assajar el procés de desvetllament ens remetrà al món de referents impressionistes pictòrics i musicals, tot adobant-se amb una tècnica expositiva simbolista i un tractament poemàtic que, reivindicant-lo, s'harmonitza amb el concepte del paisatgisme oriental, i per això s'ha buscat una composició que ens recorda el "hokku", "haiku" que es coneix en occident amb el nom de haikai, per la brevetat, concisió i esclat expositiu. Si el haikai té 17 peus (5, 7, 5), Jaume ho allarga solament una mica amb un total de 22 peus repartits en 4 versos (6, 6, 6, 4) o amb variacions.

Però, abans de parlar dels poemes, deixeu-me aprofundir una mica més en aquest posicionament de partença. El poemari s'obre amb una citació de Wallace Stevens *(llegir). Una citació que suposa una reivindicació de l'imaginisme, allò que exercita la teatralitat, el simulacre de la realitat; o, si voleu, la realitat, la part de la realitat entesa com una pantomima, allò que de pantomima de la realitat n'és la poesia. Els poemes que ens presenta Jaume són, representen realment, una petita part de la seua obra poètica, aquesta petita part que se situa en la concepció imaginística de la tradició anglosaxona, però també castellana (infra Machado) i intel.lectualitzada, sobretot pel que fa a l'estructuració del poemari, que es compon d'una introducció, 14 variacions, dues cançons i un epíleg. Una estructura en la qual pròleg i epíleg tracten o es conceben com elements superestructurals que engloben, encerclen i tanquen el corpus imaginistes primordial del poemari, si és que fèiem una anàlisi del poemari des de la pragmàtica textual.

El color dels records és el títol del pròleg; una sinestèsia que barreja el concret i l'abstracte (color i records). Hi ha un plantejament de l'evocació, el record com a matèria de l'escriptura, però també la impressió (el color) dibuixa no una poesia de matèria intel.lectualitzada sinó una poesia d'esclats; reivindicació dels aspectes cromàtics del coneixement impressionista amb la càrrega simbòlica del desenvolupament expositiu. En aquest pròleg, el poeta és un caminant entre records, que mostra la intenció de la sentència, el que és la quinta essència de l'experiència -Recordar és morir- diu. I el poeta va morint en cada una de les variacions. Ell, home que camina en un present boirós més enllà dels ulls estimats, és l'home que vagareja com una ombra o fantasma, i en això hi ha el simbolisme del desvetllament de la boira que fa la mirada, la descoberta de la realitat sota les ombres. I la idea de la mort que s'aproxima a través de figures (ombra o fantasma) i retorna la idea de la sentència anterior: recordar és morir. Figures mudes, sense paraules, que s'acosten són la mort. Una mort presentada amb una imatge albada "blanc sobre blanc" en consonància amb el gest sense paraula, i sentida amb la incommensurabilitat dels elements grandiosos i primigenis: el cel, la mar i la muntanya. Elements colossals, infinits incommensurables com la pròpia mort. Però també apareix la mort com una evocació de l'ensomni de la "rêverie" dels romàntics tardans i simbolistes i decadentistes. Per al poeta donar nom, anomenar, és com donar vida; assenyalar les coses és el mateix que vivificar-les; és una manera d'aprehendre, de copsar el món; i el nom, doncs, és la cosa mateixa. Per això el poeta viu i dona vida, oblidant amb insistència els records, amb la negativa a donar-los vida en no donar-los nom. Hi ha plantejada, en aquesta contradicció (record/oblit, mort/vida) una lluita interna. L'oblit dins la boira que amaga la realitat del poeta carregat d'experiència (Oblidaré només mentre la boira desdibuixa les coses...) front a la ingenuïtat de la mirada primera, del paradís perdut, de la innocència originària; un paradís expressat amb la reivindicació de mirar i escoltar la natura: "el vent, la mar, el somriure dels nens entre les branques". I és significativa l'acumulació i associació d'elements positius, somriure, nen, el vent, la veu de la natura, la incontaminació de la natura albada, la manca d'experiència.

L'última salvació (im)possible radica, doncs, a tornar a la mirada ingènua, a la qualitat natural. El poemari té un itinerari de caràcter simbolista. Naix a trenc d'alba; el naixement del dia n'és la gènesi (...al principi va ser la llum...) i la llum ens proveeix dels colors, que ens desperten a la materialitat primera: el vol de l'ocell a trenc d'alba, de sobte s'esdevé la gènesi del món.
El poeta desperta amb la mirada ingènua a una renovada naixença, en un tempus i un locus que s'assemblen a l'harmonia de les coordenades del tempus i locus amoenus. El tractament de la llum, el color, el silenci i la calma ens remeten a una harmonia primigènia universal; que es trenca a través de l'aparició del cicle estacional: setembre amb l'arribada de les pluges, representa el clivellament del silenci i l'aparició de les primeres ombres. La tardor representa, doncs, l'inici de la mort. I del combregar primer del poeta amb la natura ja només li'n resta sinó el desig i el record, o viceversa: elements que representen l’anunci de la mort expressats amb "l'adéu", representats amb el buit, l'absència, l'ombra, la distància i el sol petrificat.

Un primer pla ens portaria a la consideració i relectura dels seus poemaris, entesos com a llocs de referència, equiparables als llocs de la trajectòria vital del poeta, que ara, en aquesta biografia, es transformen en "l'odi que dia a dia fa el seu niu", "l'heura que s'abraona al cos o és el desig" o "els moderns museus de cendres" "tot és, al capdavall, només un prisma, un resum de memòries trencades o són potser les màscares que amaguen als meus ulls les infinites fronteres del silenci..." i amb això us acabe de fer una extensa citació del poema. És això el que fa el poema riu: la poesia de la pròpia veu poètica rellegida i reelaborada en una reflexió com una mena d’apocalipsi literària…

Ciutat/poble; el pobletà que no es troba ciutadà només albira la ciutat com un "foraster furtiu" i vice-versa "la ciutat ofegada entre muntanyes"
Paisatge urbà/paisatge camperol.
Present/passat, Infantesa/maduresa.
O el tractament del destí que, com la vida, ens modela al seu antull, i ens fa necessari el desarrelament, la fugida, cap a una utopia, a la recerca d'una terra que mai no serà nostra, i d'on creix la condició de l'exili, l'enyorament del paradís perdut, que construïm amb aquesta "La mirada ingènua".
(Presentació de La Mirada ingènua a La Forest d'Arana, per Francesc Collado, València 1 de Desembre de 1992)
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina